FEDESSA Europees Rapport

Download hier het FEDESSA Rapport 2020

Dit is het negende opeenvolgende jaarlijkse onderzoek van de Federatie van Europese Self Storage Associaties (FEDESSA). Het rapport werd voor de vierde keer geproduceerd in samenwerking met vastgoedadviseurs JLL.

Deze enquête is opgesteld dankzij de inbreng van self-storage aanbieders om de omvang en de dynamiek van de sector in heel Europa te helpen evalueren. We zijn ervan overtuigd dat het een nuttig referentiepunt is voor investeerders en exploitanten in deze groeiende en dynamische markt.

De enquête van dit jaar verschilt van voorgaande jaren doordat de gegevens werden verzameld in juli met 2 referentiepunten namelijk in februari en juni 2020. Dit was voornamelijk om de omvang van de impact van COVID-19 te meten.  In februari voordat landen in lockdown zijn gegaan en in juni na de versoepeling van de maatregelen. 

De FEDESSA-enquête van dit jaar werd door 900 self-storage vestigingen uit 16 lidstaten ingevuld. Dit vertegenwoordigt meer dan een derde van de self-storage vestigingen in continentaal Europa. In deze enquête is het Verenigd Koninkrijk niet inbegrepen. Maar relevante opmerkingen uit het VK enquête worden waar nodig wel vermeld. We hebben de enquêteresultaten ook aangevuld met interviews van verschillende  opslagbedrijven in heel Europa.

De antwoorden op de meeste vragen in het onderzoek hebben betrekking op het aantal mini-opslag bedrijven en vestigingen in Europa op 30 juni 2020.

Belangrijkste bevindingen:

 

 • De tien grootste operatoren in Europa vertegenwoordigen 18.2% van het totale aantal vestigingen en 36.1% van de totale beschikbare ruimte

 • Zes landen hebben 78% van het totale aantal vestigingen in Europa

 • De self storage-industrie in Europa blijft groeien. We schatten dat er nu 4.831 faciliteiten zijn die bijna 10,5 miljoen vierkante meter opslagruimte bieden

 • De gemiddelde huurprijs is €250 per vierkante meter per jaar. De gemiddelde huurprijs is tussen februari en juni met slechts 1% gedaald

 • De gemiddelde bezettingsgraad is 79%

 • In tegenstelling tot de voorgaande drie jaar bleef het Europese gemiddelde van de zakelijke klanten op hetzelfde niveau als in 2019 (32%)

 • Voor het tweede jaar op rij zien we een stijging in het aantal aanvragen die via signage werd gegenereerd, van 10,5% naar 12% 2020.

 • De meeste aanvragen komen via het internet (66% van de klanten) 

 • 80% van de operatoren vermelden prijzen op hun websites (74% in 2019).

 • De self-storage-industrie in heel Europa is grotendeels onaangetast gebleven door de pandemie.

  Hier uw exemplaar van het European Self Storage Report 2020